26
Oct-2016

Martuljški biseri

Izleti   /  

Pod Špikom, kraljem Martuljške skupine, najdemo dva čudovita slapova, pa tudi Izvir pri Mrzlih vodah (Mahovje), kjer se voda pretaka po z mahom prekritih stopnicah. Še posebej čudovit je Zgornji Martuljški slap, ki v belem skalnatem objemu pada preko mogočne stene, pot tik do njega pa popestri še kratek plezalni del.

rooms-gozd-martuljek-okolica-9Iz Sob v Gozdu prečkamo cesto in se podamo proti gozdu.Na razpotju lahko zavijemo desno mimo kope ali pa naravnost čez gozd. Ko pridemo do potoka prečkamo most in se podamo v sotesko Martuljka, kjer se skriva prvi oz. spodnji slap Martuljka. Na poti med slapovoma se nahaja planina Jasenje, kjer se v brunarici Pri Ingotu lahko okrepčate s tradicionalno hrano. Tam pa je tudi Finžgarjeva kapelica in spomenik padlim v gorah. Od tu lahko nadaljujemo do drugega slapu ali pa do izvira pri Mrzlih vodah. Pot nas vodi strmo navkreber, še posebej naporna sta dva velika vzpona. Po prvem večjem strmem vzponu na tleh vidimo podrto drevo, ki je izsekano, da ne ovira poti. Če želimo priti do Mahovja, se tu obrnemo desno. Tu se pot umiri in nadaljujemo brez vzponov. Če pa gremo do drugega slapu, pri padlem drevesu nadaljujemo naravnost navkreber. Ko pridemo do slapu se lahko odločimo tudi za kratek plezalni del, ki nas pripelje prav pod čudoviti, v skalo vklesan slap.

Mahovje

Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na dve drugi točki: Pod Špik in Za Ak. Prva ni pretirano zahtevna in nas pripelje prav v srce Martuljške skupine, pod severno steno mogočnega kralja Špika. Druga, veliko bolj zahtevna pot, pa nas vodi nad Zgornji Martuljški slap, kjer izvira potok Martuljek. Tam najdemo tudi bivak in mnogo čudovitih razgledov

Podatki:
Izhodišče: Gozd Martuljek
Dolžina: 8 km
Višinska razlika: 470 m
Tip poti: nezahtevna označena pot (pot povsem do zgornjega slapu je zahtevna)

0

 likes / 0 Comments

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
/